Alzheimer Teşhisi Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin ölümüne bağlı olarak ortaya çıkan ve bilişsel işlevleri etkileyen bir durumdur. Belirtiler genellikle hafıza kaybı, düşünme güçlüğü ve günlük aktivitelerde zorluk şeklinde kendini gösterir. Doğru teşhis için tıbbi değerlendirme şarttır.
Alzheimer Teşhisi Belirtileri ve Tedavisi
15 Eylül 2024

Alzheimer Teşhisi


Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin (nöronlar) ölmesi sonucu beyin sinyallerinin düzgün bir şekilde iletilmesinin zorlaştığı bir durumdur. Başlangıç aşamalarında Alzheimer teşhisini koymak kolay değildir. Alzheimer hastalığı olan kişiler hafıza, düşünme ve yargılama sorunları yaşar ve bu da günlük hayattaki katılımlarını ve çalışmalarını zorlaştırır. Sinir hücrelerinin ölümü, yıllar içinde yavaş yavaş belirgin hale gelir.

Alzheimer Teşhisi Nasıl Konur?


Sevdiğimiz birinde bu belirtilerden biri varsa, doğru bir değerlendirme ve teşhis için doktora başvurulması gerekir. Depresyon, belirli kimyasal ve vitamin dengesizlikleri, kafa yaralanmaları ve ilaçların yan etkileri de Alzheimer benzeri belirtilere sebep olabilir. Bu hastalıkların birçoğu tedavi edilebilir. Doktor, tıbbi, nörolojik ve psikiyatrik değerlendirmelerden sonra belirtilerin Alzheimer ile ilgili olup olmadığını belirleyecektir. Alzheimer hastalığının belirtilerini azaltmada yardımcı ilaçlar olduğundan, doktor demansın diğer muhtemel nedenlerini de elemesinin ardından Alzheimer teşhisini koyabilir. Henüz Alzheimer'ı kesin ve net bir şekilde teşhis eden bir test bulunmamaktadır. Alzheimer hastalığı kesin olarak teşhis edildikten sonra, ölüm sonrasında hastalığın göstergesi olarak hastanın beynindeki değişiklikler bir patolog tarafından incelenerek kesin teşhis konulabilir.

Alzheimer'ın Yaygın Şekilde Görülen Belirtileri


  • Bir Şeyler Kaybetmek: İşitme cihazı, gözlük veya anahtar gibi her gün rutin şekilde kullanılan eşyaları koydukları yerleri unuturlar.
  • Bozuk Hafıza ve Düşünce: Kişi hatırlama konusunda ve yeni şeyler öğrenmekte zorluk çeker.
  • Normal Uyku Düzeninin Kaybı: Kişiler gündüz uyuyup gece uyanık kalabilirler.
  • Kafa Karışıklığı ve Yön Duygusu Yitimi: Alzheimer hastaları dışarı çıktıklarında kaybolabilir ve nerede olduklarını ya da oraya nasıl geldiklerini hatırlamazlar. Daha önceden bildikleri yerleri ve olayları hatırlamayabilirler.
  • Motivasyon ve İnisiyatif Kaybı: Kişi çok pasifleşebilir ve başkalarıyla etkileşime girmek, bir şeylerle ilgilenmek için harekete geçirilmesi gerekebilir.
  • Açıklamaları Anlamada Zorlanma: En basit açıklama ve yönlendirmeleri anlamada zorlanırlar. Ortalıkta gezinmeye ve kolaylıkla kaybolup uzaklaşmaya başlarlar.
  • Muhakeme Kapasitesinde Zayıflama veya Azalma: Alzheimer hastaları soğuk bir günde evden ayakkabısız ve paltosuz çıkabilir veya markete normal pijamalarıyla gidebilirler.
  • Kişilik ve Davranışlarda Değişiklik: Kişi alışılmadık şekilde sessiz, huzursuz, kızgın olabilir. Alzheimer hastaları bazen kafaları karışmakta ve paranoyak olabilirler.
  • Her Zamanki Görevleri Yapmakta Zorlanma: Alzheimer hastası giyinme, yeme, kendine çeki düzen verme gibi rutin günlük işleri yapamama durumuna gelirler.
  • Soyut Düşünme: Alzheimer hastalarına banka hesabını dengelemeye benzer belirli görevler eskisine göre daha zor gelmeye başlayabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Alp 01 Mayıs 2024 Çarşamba

Merhaba. Dedem 83 yaşında. Geçen gün maaşını çekmeye gidiyorum dedi ve kaç gün ortadan kayboldu. Sonra bizimkiler bulduğunda dedem bizi tanıyamadı. Bu hafta doktora götürcez. Alzeheimer den şüpheleniyoruz. Sizce sorunu ne olabilir.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Alp Bey,

Dedinizin yaşı ilerlemiş olduğu için Alzheimer ya da diğer demans türleri gibi hafıza ile ilgili sorunlar yaşaması mümkün olabilir. Bu tür durumlarda en doğru teşhisi doktorlar koyacaktır. Randevunuzu ihmal etmeden gerçekleştirmenizi ve dedinizin durumu ile ilgili detaylı bir inceleme yapılmasını öneririm. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Alzheimer Tedavisi
Alzheimer Tedavisi
Alzheimer Nedir?
Alzheimer Nedir?
Haber Bülteni
Güncel
Alzheimer Hastalarına Nasıl Davranılmalı?
Alzheimer Hastalarına Nasıl Davranılmalı?
Güncel
Alzheimer Hastalarına Devlet Yardımı
Alzheimer Hastalarına Devlet Yardımı
Güncel
Alzheimer Ne Demek?
Alzheimer Ne Demek?
Alzheimer Bitkisel Tedavi
Alzheimer Bitkisel Tedavi
Genç Yaşta Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi
Genç Yaşta Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi
Alzheimer Hastalarının Beslenmesi
Alzheimer Hastalarının Beslenmesi
Alzheimer Genetik mi?
Alzheimer Genetik mi?
Alzheimer Hastasının Sürekli Uyuması
Alzheimer Hastasının Sürekli Uyuması
Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi
Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi
Alzheimer Nedenleri
Alzheimer Nedenleri
Alzheimer İleri Evre
Alzheimer İleri Evre
Alzheimer Göz Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Alzheimer Göz Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?